Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-06@09:10:52 GMT

خزان زودرس‌چگونه به تهران رسید؟

تاریخ انتشار: ۱۱ مرداد ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۶۵۷۲۹۵

«دلیل اصلی برگریزان گرمای بیش از حد است که امسال شاهد آن هستیم. البته شهر تهران مدت‌هاست که با پدیده خزان درختان مواجه است و با توفان و باد برگ‌هایی که سست شدند، به زمین می‌افتند.»

به گزارش ایسنا، روزنامه همشهری نوشت: «این روزها رهگذران در معابر بزرگ شهر تهران برگ‌های درختان را زیرپای خود احساس می‌کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

برگریزان در نیمه نخست مردادماه، چیزی شبیه حال و هوای پاییز است. به‌ویژه آنکه بارش‌های سنگین در روزهای اخیر گاه آسمان را ابری کرده و فضا حکایت از لوکیشن پاییزی یک فیلم در تابستان دارد. با این تفاوت که برگ‌ها سبز و زرد هستند و در عین زیبایی بصری، فضای غریبی به برخی از نقاط شهر داده است؛ اینکه بارش‌های ممتد به گیاهان سطح شهر آبرسانی زیادی می‌کنند، مناسب است یا برگریزان در گرم ترین ماه سال به گیاهان آسیب می‌زند یا حتی ممکن است سبب از بین رفتن درخت یا درختانی در پایتخت شود. تغییرات اقلیمی هم‌اکنون و در آینده چه تأثیری روی گیاهان خواهد گذاشت؟ یک اقلیم‌شناس معتقد است که به بارش‌های اخیر در تهران، بارش موسمی گفته می‌شود: «معمولا در ایران و در فصل تابستان باران موسمی اتفاق می‌افتد، اما در اکثر اوقات در نیمه جنوبی کشور، چنین پدیده‌ای رخ نمی‌دهد و می‌توانیم ۳۰سال یک‌بار شاهد باران‌های موسمی باشیم.»‌
بهلول علیجانی به همشهری می‌گوید: «امسال سامانه موسمی خیلی قوی بوده است؛ هم از نظر شدت و هم از نظر گسترش که تا شهر تهران هم کشیده شد.» همین اتفاق، اگرچه به‌نظر می‌رسد گیاهان را از آب سیراب کرده است اما این میزان برگریزان در تابستان عجیب به‌نظر می‌رسد. استاد گیاه‌شناسی دانشکده زیست‌شناسی دانشگاه تهران بر این باور است که به‌طور کلی بارندگی‌ها برای گیاهان مفید است: «این بارش‌ها هر زمان اتفاق بیفتد می‌تواند جذب گیاهان شده و مقداری از آب سفره‌های زیرزمینی را که وضعیت نامناسبی دارند، تامین کند. بنابراین ضرری برای گیاهان ندارد.» حسین آخانی به همشهری می‌گوید: «برای شهر تهران مشکلی وجود دارد و ما به‌دلیل اینکه اصولا وضعیت مناسبی در شهرسازی نداریم، طی دهه‌های قبل حق فضای سبز شهر را ندادیم. درختانی که در خیابان ولیعصر قرار دارند یا درختانی که در بافت قدیمی شهر هستند، به‌شدت در تنش هستند زیرا دیگر آن بافت به‌دلیل توسعه شهری، افزایش ساخت‌وسازها، توسعه معابر و حتی بستر رودخانه‌ای و جویباری از بین رفته است.»
میزان رطوبت گیاهان
بارندگی‌ها درصورتی که در زمین نفوذ کنند، تأثیرات بهتری برای گیاهان خواهند داشت. در عین حال، به‌گفته علیجانی، نفوذپذیری خاک هم میدان مشخصی دارد. این اقلیم‌شناس معتقد است اگر میزان بارندگی بیشتر از نفوذپذیری خاک باشد، در زمین جاری می‌شود: «بارش باران معمولا در خاک نفوذ می‌کند و نفوذپذیری خاک هم یک میدان مشخصی دارد. برگریزان درختان در فصل تابستان تماما به بارش باران ارتباط پیدا نمی‌کند. درختان، آب را از ریشه جذب می‌کنند تا برگ‌ها روی شاخه‌ها تبخیر و تعرق انجام دهند. بنابراین اگر زمین آب نداشته باشد، می‌گوییم درخت پژمرده شده و باید آبیاری صورت بگیرد.»
او تأکید می‌کند: «میزان جذب رطوبت درخت از زمین محدود است. یعنی هر درختی یک میزان معینی می‌تواند رطوبت جذب کند حتی اگر شما زمین را پُر از آب کنید. بنابراین زمانی که دمای هوا خیلی زیاد باشد، تبخیر روی شاخه‌ها افزایش می‌یابد، درحالی‌که ریشه‌ نمی‌تواند آن مقدار رطوبت را جذب کند؛ هر چند که هر روز به درختان آب دهید. در نتیجه برگ‌ها زرد شده و از شاخه درختان جدا می‌شوند.»  استاد گیاه‌شناسی دانشکده زیست‌شناسی دانشگاه تهران نیز از این منظر به موضوع نگاه می‌کند: «مقداری از آبی که به سبب بارندگی‌ها جریان پیدا می‌کند، با آلاینده‌هایی که در سطح معابر شهر وجود دارد، مخلوط می‌شود و دیگر آب کیفیت لازم را برای نفوذ در خاک ندارد؛ موضوعی که می‌تواند به درختان آسیب وارد کند.»
حسین آخانی ادامه می‌دهد: «‌از اینکه میزان آسیب وارد شده به درختان چقدر است، اطلاعاتی در دسترس نیست، زیرا پژوهشی در این زمینه صورت نگرفته است. زمانی که بارندگی صورت می‌گیرد و سبب سیل و آبگرفتگی در معابر می‌شود، باید از آب نمونه‌برداری شده و ترکیبات آن را مورد بررسی قرار داد تا ببینیم چه تأثیرات منفی‌ای روی گیاهان می‌گذارد. متأسفانه ما اطلاعات اینچنینی نداریم، اما پیش‌بینی می‌کنیم که آسیب‌هایی هم برای گیاهان دارد.»‌

مکث
تهران، جزیره گرمایی
تفاوت ارتفاع ۹۰۰متری میان شمال و جنوب پایتخت، می‌تواند تهران را به شهر چند اقلیمی تبدیل کند. به‌گفته استاد گیاه‌شناسی دانشکده زیست‌شناسی دانشگاه تهران، تغییر اقلیم یک مسئله جهانی است: «تغییر اقلیم مختص تهران نیست و یک تغییر اقلیم جهانی در حال صورت گرفتن است. منتها براساس داده‌ها، در خاورمیانه و به‌طور مشخص تأثیرات ناشی از تغییر اقلیم تقریبا ۲ برابر خیلی از مناطق دیگر است. اگر در دنیا تغییر اقلیم یک درجه‌ای را تجربه کرده‌ایم، در خاورمیانه ۲ درجه است و متأسفانه به درجه خطر رسیده‌ایم.» آخانی اضافه می‌کند: «البته در تهران مشکل دیگری داریم و اینکه خودِ شهر تهران یک جزیره گرمایی اضافی محسوب می‌شود. به‌دلیل وسایلی که انرژی مصرف می‌کنند و به‌خصوص میلیون‌ها خودرویی که روزانه در شهر به حرکت درمی‌آیند، طبیعی است که شهر تهران گرمایی حتی بیشتر از خاورمیانه داشته باشد.»  علیجانی گرمای زمین را دلیل به‌وجود آمدن پدیده تغییر اقلیم می‌داند و می‌گوید: « بارندگی شدید در فصول گرم سال سبب ریزش برگ‌های سبز درختان می‌شود. برگریزان این روزهای درختان سبز هم به‌دلیل شدت بارندگی است، ولی اگر برگ‌ها زرد است، به‌دلیل نرسیدن آب کافی به ریشه درختان است. آب باید در زمین نفوذ کند تا به ریشه درختان برسد. مثلا در برخی نقاط خیابان ولیعصر جای مناسبی برای نفوذ آب به زمین برای درختان وجود ندارد بنابراین دلیل برگریزان در این موقع از سال گرمای بیش از حد هوایی است که میزان تبخیر و تعرق را بیشتر از میزان رطوبت کرده است؛ گرمایی که پیش از بارندگی‌ها رخ داد.» این استاد گیاه‌شناسی نیز با تأیید تأثیر گرمای زمین در ریزش برگ گیاهان، عنوان می‌کند: «دلیل اصلی برگریزان گرمای بیش از حد است که امسال شاهد آن هستیم. البته شهر تهران مدت‌هاست که با پدیده خزان درختان مواجه است و با توفان و باد برگ‌هایی که سست شدند، به زمین می‌افتند.»

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: پايتخت استاد گیاه شناسی برای گیاهان تغییر اقلیم بارندگی ها شهر تهران بارش ها برگ ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۶۵۷۲۹۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

علل شایع پیری زودرس پوست صورت

ظهور زودرس چین و چروک‌های پوستی در سنین جوانی برای هر کسی ناخوشایند است و به همین علت افراد همیشه سعی می‌کنند با کمک کرم‌ها و لوسیون‌های ضد چروک تا جایی که می‌توانند ظهور این چروک‌ها را به تعویق اندازند غافل از اینکه شاید طرز زندگی کردن و عادت‌های ما دلیل پیر شدن ظاهرمان باشد.

به گزارش ایسنا، حفظ شادابی و نشاط پوست همواره یکی از دغدغه‌های مهم افراد است که به همین دلیل اقدام به خرید کرم‌ها، استفاده از روش‌های درمانی، جوانسازی، لیزر و... می‌کنند غافل از آنکه سبک زندگی مناسب، تاثیرگذارترین عامل در حفظ جوانی پوست است.

بنابر اعلام دفتر آموزش و ارتقای سلامت وزارت بهداشت، در اینجا ۹ علت شایع پیری زودرس پوست و روش‌های مقابله با آن‌ها ذکر شده است:

_ نور خورشید: قرار گرفتن در معرض نور خورشید یک عامل بسیار مهم در بروز لکه‌های پوستی، چین و چروک و کاهش قابلیت ارتجاعی پوست به علاوه افتادگی پوست است. در واقع ۷۰ درصد از روند پیری پوست بستگی به میزانی نوری دارد که از خورشید به طور مستقیم به پوست انتقال یافته است. تابش خورشیدی باعث شتاب در تخریب الیاف کلاژن در پوست از طریق فرایند اکسیداسیون می‌شود و پدیده‌ای به نام الاستوزیس خورشیدی ایجاد می‌شود. اکسیداسیون همچنین باعث آسیب به سلول‌های پوست شده و منجر به تقسیم غیر طبیعی این سلول‌ها می‌شود؛ بنابراین تابش نور خورشیدی خطر ابتلا به ضایعات بدخیم و پیش بدخیم پوست را افزایش می‌دهد و البته پوست را خشن، نازک و پر چین و چروک می‌کند.

در این زمینه لازم نیست که کلا آفتاب را از زندگی خود حذف کنید فقط باید هر بار که از خانه خارج می‌شوید، یک کرم ضد آفتاب مناسب با فاکتور حفاظت در برابر خورشید حداقل ۱۵ را استفاده کنید. فراموش نکنید که نور خورشید در ساعات ۱۰ تا ۴ بعد از ظهر بیشترین آثار مخرب را دارد.

_ سیگار کشیدن: سیگار باعث چین و چروک‌های زودرس و بخصوص در مکان‌هایی از پوست می‌شود که نازک‌ترند. مانند دو طرف چشم، خطوط خنده، بالای لب فوقانی. این خطوط معمولا ۱۰ تا ۱۵ سال زودتر در افراد سیگاری نسبت به غیر سیگاری‌ها ظاهر می‌شود. بروز این تغییرات پوستی به این دلیل است که در میان افراد سیگاری سطح ویتامین C بدن کاهش می‌یابد. ویتامین C جزء کلیدی تولید الیاف کلاژن است که مسئول حفظ جوانی و سلامت پوست هستند.

در این زمینه نیز اگر شما یک فرد سیگاری هستید، از پزشک خود می‌توانید در مورد راه‌های ترک سیگار مشورت بگیرید. می‌توانید از مطالب آموزشی موجود در اینترنت و کتاب‌های مربوط به ترک سیگار هم استفاده کنید.

_ رژیم غذایی کم پروتئین و سرشار از کربوهیدرات‌های ساده: رژیم غذایی غنی از قند‌های ساده و شیرینی باعث می‌شود بافت همبند پوست سفت و سخت شود و قابلیت ارتجاعی خود را از دست بدهد؛ بنابراین برای حفظ شادابی پوست‌تان از همین الان به سراغ منابع پروتئین کامل بخصوص لبنیات و گوشت‌های کم چرب، تخم مرغ، آجیل فاقد نمک، سویا و غذا‌های دریایی بروید.

_ رژیم غذایی کم میوه و کم سبزی: میوه‌ها و سبزیجات سرشار از آنتی اکسیدان‌ها هستند. از طرفی قرار گرفتن در معرض نور خورشید، سیگار، بیماری‌های مزمن، آلودگی هوا و ... فرد را در معرض آسیب‌های اکسیداسیون قرار می‌دهد. آنتی اکسیدان‌های محلول در رژیم غذایی مانند لیکوپن، لوتئین، بتاکاروتن و سایر آنتی اکسیدان‌های موجود در میوه‌ها و سبزیجات تا حد زیادی فرایند آسیب‌های اکسیداتیو را کاهش می‌دهد.

در این زمینه نیز سراغ میوه‌ها و سبزیجات غنی از ویتامین C بروید که برای تولید کلاژن ضروری است. انواع توت‌ها سرشار از این ویتامین هستند.

_ رژیم‌های لاغری: رژیم‌های غیراستاندارد و مداوم باعث پیری زودرس پوست می‌شوند. این رژیم‌ها معمولا همراه با پایین و بالا رفتن مداوم وزن هستند. کاهش وزن باعث ایجاد چین و چروک و شل شدن پوست می‌شود. مصرف بیش از حد نمک، سیب زمینی سرخ کرده، قهوه و شیرینی‌جات نیز در طولانی مدت به پوست آسیب می‌رساند و باعث پیری زودرس پوست می‌شود؛ بنابراین بهترین حالت کاهش وزن کم کردن نیم کیلو در هفته است.

_ استرس: استرس عاطفی طولانی مدت باعث ترشح زیاد هورمون‌های استرس مانند کورتیزول و آدرنالین می‌شود. این هورمون‌ها روند پیری را با سرکوب سنتز طبیعی بافت همبند، چاقی صورت و آسیب به تراکم استخوانی بیشتر می‌کنند.

برای کاهش استرس می‌توانید از یک مشاور روانشناس کمک بگیرید یا ورزش را به فهرست کار‌های روزانه‌تان اضافه کنید. مدیتیشن و انجام کار‌های مورد علاقه‌تان نیز تاثیر بسزایی روی کاهش سطح استرس می‌گذارند.

_ کمبود خواب: کمبود خواب به سلول‌های پوستی فشار می‌آورد و تولید سلول‌های جدید را مختل می‌کند. از طرفی باعث استرس می‌شود و کل سیستم بدن را به هم می‌ریزد؛ در نتیجه دور چشمان‌تان تیره شده و روز به روز چروک‌ها عمیق‌تر می‌شوند؛ بنابراین هرشب بین ۷ تا ۸ ساعت خواب مداوم داشته باشید و از خوابیدن هنگام روز خودداری کنید.

_ نوشیدن الکل: نوشیدن الکل باعث آسیب به بافت و رنگ پوست می‌شود. یکی از نشانه‌های سوء مصرف الکل قرمزی پوست گونه‌ها و روی پل بینی به دلیل تغییر ظاهر مویرگ‌ها است.

به این ترتیب اگر می‌خواهید این عوارض پوستی ناشی از الکل را برطرف کنید، تنها چاره این است که الکل را کنار بگذارید و در عوض روزانه ۶ تا ۸ لیوان آب بنوشید.

_ استفاده از لوازم آرایشی: لوازم آرایشی به خودی خود باعث پیری زودرس و چروک پوست نمی‌شوند، اما می‌توانند باعث خشکی پوست شوند. خشکی نیز می‌تواند حالت چروک کاذب ایجاد کند. معمولا یکی از علل چروک به صورت کاذب، خشکی شدید پوست است که با استفاده از لوازم آرایشی نامرغوب، ممکن است اتفاق افتد و باعث پیری زودرس پوست‌تان شود؛ بنابراین هنگام خرید لوازم آرایشی حتما به برچسب استاندارد آن‌ها توجه کنید و قبل از خواب به طور کامل آن‌ها را از صورت خود پاک نمایید.

دیگر خبرها

  • علت حصارکشی در پارک لاله چیست؟ +عکس
  • سوال معنادار عضو زن شورای شهر به حصارکشی پارک لاله | فیلم
  • درخت کشی در تهران؛ چرا شهرداری به دنبال قطع درختان است؟
  • درخت کشی در تهران
  • چرا شهرداری می‌خواهد با تانک از روی پارک‌های تهران بگذرد؟
  • اجازه اعدام درختان در پارک لاله را نخواهیم داد
  • چرا زنان بیشتر از مردان عمر می‌کنند؟
  • (ویدئو) شایعۀ قطع درخت در پارک لاله صحت ندارد
  • علل شایع پیری زودرس پوست صورت
  • فیلم| علیه خزان شرافت و دروغ دموکراسی در صحن علنی پارلمان اصفهان